Hvad vi fortjener

Advokaten, diplomaten, forfatteren og politisk filosof Joseph-Marie, comte de Maistre, der virkede i slipvinden på den franske revolution, er citeret for et udsagn om, at ethvert land har den regering, den fortjener. I en dansk kontekst plejer vi at sige, at befolkningen har de politikere, de fortjener.

Efter med beskæmmelse at have fulgt udviklingen i sagen om den uhjemlede aflivning af Danmarks minkbesætninger må jeg spørge, om regeringen har det embedsværk, den fortjener.

Når man læser det notat af 18. november 2020, som Justitsministeriet har fremlagt i sagen, får man indtryk af, at regeringen kunne have være bedre tjent med et embedsværk, der højt havde råbt stop. Det er, som Justitsministeriet understreger, et kritisabelt og beklageligt forløb.

Der skal ikke her tages stilling til noget embedsmandsansvar, men som juraprofessor på et dansk universitet kan jeg ikke lade være med at vende blikket indad. Har vi under uddannelsen af de kommende jurister i tilstrækkelig grad indpodet dem forpligtelsen til klart, tydeligt og om nødvendigt gentagende gange at sige fra overfor påtænkte ulovligheder? Gør vi dem i tilstrækkelig grad klart, at man ikke sender politi eller andre myndighedspersoner ud for at understøtte ulovlige ordrer?

Uanset hvad, så har vi nu et lærebogsstykke på fejlslagen forvaltning. Det kunne vi i en retsstat godt have været foruden.


Af professor Bent Ole Gram Mortensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑